Výměna pneumatik – za jakých podmínek?

Pneumatiky je třeba měnit minimálně dvakrát ročně. Ze zimních na letní a zpět. Je ale tak třeba pozorně je v průběhu roku sledovat a při případných podezřeních nebo viditelných defektech je nechat zkontrolovat v servisu.

Důvody měnit pneumatiky ale nejsou potřeba jen při změně ročního období. Je nutné neustále sledovat, jestli nejsou pneumatiky vnějškově opotřebené, jestli na nich nejsou patrné nějaké deformace, jestli odpovídají typu vozidla a nebo se opotřebovávají nepravidelně. Poslední jmenovaná varianta může být způsobena špatnou geometrií podvozku, nedohuštěnými nebo podhuštěnými pneumatikami a nebo opotřebovanými tlumiči.

 

Vyměnit doma a nebo v servisu?

Stejně dobře, jako v servisu, si můžete vyměnit pneumatiky sami doma. Někdy je ale lepší, spolehnout se na odborníky. Při samotné výměně je totiž třeba seřídit geometrii vozu, vyvážit pneumatiky, vyměnit ventily na pneumatikách a dodržet správné nahuštění pneumatik. Přehustíte-li pneumatiku, nedochází k využití její celé plochy, naopak při jejím podhuštění se sjíždí okraje pneumatiky.

Kvalitu pneumatik pak můžete vyzkoušet při cestě za nějakým neobyčejným zážitkem. Nebo při škole smyku, kde se naučíte lépe ovládat své vozidlo v krizových situacích. Získáte také nové znalosti z auto-moto problematiky.

Tags: , ,